Meteen naar de inhoud
Home » blog » EEN UITGEVER VINDEN VOOR JE KOOKBOEK

EEN UITGEVER VINDEN VOOR JE KOOKBOEK

hoe vind je een uitgever voor je kookboek?

Je hebt een fantastisch kookboekconcept in je hoofd. Soms loop je er al jaren mee rond. Maar hoe ga je dat aanpakken? Ga je het zelf uitgeven? Of wil je misschien eerst proberen om een traditionele uitgever te vinden voor je kookboek? Naar een uitgever ga je in de meeste gevallen zelf op zoek. Uiteraard gebeurt het ook andersom, dat je wordt benaderd door een uitgever omdat die interesse heeft in jou als kookboekauteur. Dat zal met name het geval zijn als jij al een eigen publiek hebt of een bepaalde expertstatus. Een in Nederland iets minder gebruikelijke optie is dat je wordt benaderd door een literair agent. In Amerika is het juist meer regel dan uitzondering dat er een literair agent tussen de auteur en de uitgever zit. Maar de kans is groter dat je zelf de stoute schoenen aan moet trekken en naar een uitgever op zoek gaan.

Het vinden van de juiste uitgever voor je kookboek

Er zijn talloze uitgevers in evenzoveel categorieën, dus zorg dat je degene vindt die bij jouw genre past. Het beste startpunt is een kijkje in je eigen kookboekencollectie. Bij welke uitgevers zijn die uitgebracht? Een aantal uitgevers hebben zich gespecialiseerd in het uitgeven van kookboeken. Bijvoorbeeld Good Cook en Carrera Culinair zijn uitgeverijen die alleen kookboeken uitgeven. Er zijn ook veel grote uitgeverijen met een culinaire tak zoals Nijgh Cuisine van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar (zij nemen echter op dit moment geen manuscripten meer in ontvangst) en ook Fontaine geeft veel kookboeken uit. Verdiep je eerst in eerdere titels van de uitgeverij en bedenk of jouw kookboekconcept daar tussen past. En waarom juist deze uitgever interesse zou hebben in jouw kookboek.

Een uitgever voor je kookboek benaderen

Voordat je nu meteen aan de telefoon hangt of ze een mailtje stuurt…  Nog heel even geduld. Zorg dat je goed voorbereid bent! Uitgevers krijgen ontzettend veel manuscripten aangeboden en ruim 98% daarvan wordt afgewezen. Bovendien heeft elke uitgever zo zijn voorkeur hoe ze dat manuscript aangeleverd willen krijgen. De een per mail en de ander in print. Check dus altijd even de website – vaak staat er ergens onderin een kopje ‘manuscripten’ – en hou je aan de richtlijnen van de betreffende uitgever. 

Je hoeft meestal geen compleet manuscript op te sturen. De meeste uitgevers zitten daar niet op te wachten. Een publicatievoorstel met een begeleidend schrijven is vaak voldoende. Wat daar over het algemeen in moet staan is het volgende: 

  • Mogelijke titel van je kookboek 
  • Achterflaptekst die op de achterzijde van je kookboek zou kunnen staan
  • Een eerste opzet voor de inhoudsopgave
  • Beschrijving van de doelgroep die je voor ogen hebt
  • Een aantal proefrecepten en bijbehorende foto’s. De foto’s hoeven niet perfect te zijn, maar moeten wel een beeld geven van de sfeer die je wilt uitstralen.
  • Ideeën over de vormgeving (denk aan kleur, sfeerbeelden, illustraties etc.)
  • Waarin jouw kookboek zich onderscheidt van vergelijkbare kookboeken in dat genre
  • Informatie over jezelf
  • Hoe groot jouw eigen netwerk/platform is en wat je aan pr en marketing zou kunnen doen om de verkoop van je kookboek te bevorderen
  • Informatie over eventuele eerdere publicaties

Over deze punten moet je overigens ook nadenken als je er voor kiest om je kookboek zelf uit te geven. Ze worden ook allemaal behandeld in de 1:1 Kookboek Kickstartdag waarin we een Kookboek Businessplan samen uitwerken (momenteel alleen mogelijk fysiek op Curaçao). Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? We kunnen er ook samen over brainstormen in een online 1:1 Kookboek Kickstart Call.

Publicatievoorstel of manuscript van je kookboek versturen naar een uitgever

Hou bij het versturen van je publicatievoorstel of manuscript verder nog rekening met de volgende praktische punten: 

  • Kies een prettig leesbaar lettertype. Bijvoorbeeld Arial, Calibri, Helvetica, Times New Roman of Verdana, lettergrootte 12 en regelafstand 1,15 of 1,5. 
  • Nummer de pagina’s
  • Verstuur een digitaal bestand als PDF, tenzij de uitgeverij een ander bestandstype aangeeft op hun website
  • Probeer taal- en spelfouten zoveel mogelijk te vermijden! Laat je publicatievoorstel door vrienden en familie nalezen en desnoods corrigeren door een taalcorrectieservice
  • Zorg dat niet alleen in je begeleidende e-mail of brief je contactgegevens staan maar ook op het voorblad van je manuscript of publicatievoorstel
  • Verstuur je je publicatievoorstel per e-mail? Zorg voor een net e-mailadres met je naam erin en geen rare bijnaam of iets met cijfers.
  • Verstuur je je publicatievoorstel naar meerdere uitgevers? Dubbelcheck dan de aanhef van je e-mail of begeleidende brief.
  • Begin niet over voorschotten of royaltypercentages, dit komt pas bij een eerste gesprek aan de orde

Heeft een uitgever interesse? Dan volgt er vaak een kennismakingsgesprek. Heeft geen enkele uitgever interesse, duurt het je te lang voordat je überhaupt antwoord krijgt of hou je liever zelf de controle over jouw kookboekidee van begin tot eind? Dan is zelf uitgeven uiteraard ook een prima optie. Benieuwd wat daar allemaal bij komt kijken of heb je andere vragen over het zelf uitgeven van een kookboek? Boek dan een online 1:1 Kookboek Kickstart Call.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *