Ga naar de inhoud
Home » blog » Kookboek royalty’s: hoeveel verdien je aan een kookboek?

Kookboek royalty’s: hoeveel verdien je aan een kookboek?

Een blog over kookboek royalty's. Hoeveel verdien je nou eigenlijk met een kookboek?

Kookboek royalty’s? Wat zijn dat eigenlijk? En hoe werkt het precies? Als je overweegt om je eigen kookboek te schrijven, is het belangrijk om het financiële aspect rondom het publiceren van kookboeken te begrijpen. Bij een uitgever is vaak sprake van een royaltystructuur: oftewel de inkomsten die je als auteur ontvangt per verkocht boek. Geef je je kookboek uit in eigen beheer dan is er eerder sprake van winst of marge per verkocht boek. Verkoop je je kookboek ook als e-book via een online platform? Dan wordt wel weer gesproken over royalty’s.

Er wordt vaak een beetje vaag over gedaan door (kookboek)auteurs wat ze nou verdienen aan een kookboek. Meestal wordt er bij vragen in die richting iets gezegd als ‘van een kookboek kun je je hypotheek niet betalen’. Maar ik denk dat Yotam en Jord daar anders over denken ;) Toch is het niet raar dat dit soort uitspraken vaak gedaan wordt. Als je geen tienduizenden boeken verkoopt dan is het inderdaad lastig om er je hypotheek van te betalen. Een beetje afhankelijk natuurlijk hoe hoog je hypotheek is.

De meeste kookboekauteurs-in-spe hebben echter geen flauw idee wat ze wel of niet kunnen verdienen aan het schrijven van een kookboek. Ik moest daarom stiekem best een beetje grinniken toen ik de uitslag zag van een poll in mijn Instagram stories. Daarin deelde ik een screenshot van het royaltypercentage van één verkocht e-book via Amazon. Dat was € 6,49. Een behoorlijk hoog bedrag – met een royaltypercentage van 70% – voor de verkoop van een digitaal bestand van € 9,95.

Kookboek royalty’s bij een uitgever; hoeveel verdien je dan?

Bij kookboeken (en andere boeken ook trouwens) worden royalty’s meestal berekend als een percentage van de verkoopprijs. Dit percentage kan variëren en is van verschillende factoren afhankelijk.

Het percentage royalty’s dat een kookboekauteur ontvangt, varieert doorgaans tussen de 5% en 15% van de verkoopprijs van het boek. Let op; dit is vaak de netto verkoopprijs, dus excl. 9% BTW. Er zijn zelfs uitgeverijen die rekenen met een percentage over de netto-opbrengst. Daar gaat dus naast de BTW ook nog de boekhandelskorting van 42% af van de verkoopprijs in de boekhandel. Een percentage van 12 – 15% lijkt dan misschien heel wat, maar daar blijft onder de streep niet veel van over.

Neem als voorbeeld een kookboek dat in de winkel € 25 kost. Dan levert dat jou als auteur in het eerste geval bij een royaltypercentage van 10% (€ 25/1,09 * 10%) € 2,29 per verkocht exemplaar op.
Maar in het tweede geval nog maar ( € 25/1,09 – 42% * 10%) € 1,33 per verkocht boek.
En daar moet je dan ook nog eens belasting over betalen.

De exacte percentages worden bepaald door onderhandelingen tussen de auteur en de uitgever. Factoren zoals de bekendheid en het (eventuele eerdere) succes van de auteur, het genre van het kookboek en de marktomstandigheden kunnen van invloed zijn op het vaststellen van het royaltypercentage.

Kookboek royalty’s; massa = kassa

Het is gebruikelijk dat er een hoger royaltypercentage wordt afgesproken indien er een 2e of 3e druk verschijnt. De uitgever heeft zijn investering dan al lang terugverdiend.

Een nadeel van royalty’s voor je kookboek ontvangen via een uitgever is dat ze maar eens per jaar uitgekeerd worden. Naast royalty’s kunnen auteurs ook een vooruitbetaling of voorschot ontvangen. Dit is een geldbedrag dat vooraf aan de auteur wordt betaald voordat het boek daadwerkelijk is gepubliceerd. Het voorschot wordt vervolgens in mindering gebracht op toekomstige royalty’s. Ook over de hoogte van het voorschot valt te onderhandelen.

De daadwerkelijke royalty-inkomsten zijn direct gekoppeld aan de verkoopprestaties van het kookboek. Hoe meer exemplaren er verkocht worden, hoe hoger de royalty-inkomsten zullen zijn. Daarom is het promoten en marketen van je kookboek cruciaal voor het maximaliseren daarvan. Wie echter in de veronderstelling is dat de uitgever dat voor zijn of haar rekening neemt kan nog weleens van een koude kermis thuiskomen.

Royaltypercentages bij online e-book platforms

Bied je jouw kookboek ook aan als e-book? De twee bekendste platforms om te gebruiken zijn Amazon (voor Kindle) en Bol.com (voor Kobo). De royaltypercentages liggen daar gemiddeld op 70% bij verkoop tussen de € 3 en € 10. Het verschilt ook per land waar je boek verkocht wordt.

De verkoop van digitale kookboeken loopt qua aantallen nog ver achter bij de verkoop van fysieke kookboeken. Toch is het interessant om in overweging te nemen om van je kookboek een ePub bestand te laten maken. Dit is een eenmalige investering en het digitale bestand kan daarna eindeloos én grenzeloos verkocht worden.

Om grote verwachtingen te temperen en een realistisch beeld te schetsen; van Het Bourgondische Bitterballenboek werden in 3 jaar tijd slechts 40 digitale exemplaren verkocht. Een aantal dat in het niet valt bij de hoeveelheid verkochte fysieke boeken.

Winst of marge bij het zelf uitgeven van je kookboek

Denk je er over om je kookboek in eigen beheer uit te geven? In dat geval zul je zelf vooraf al een flinke investering moeten doen om de kosten voor het maken en drukken te financieren. Ook de distributiekosten zijn bij het zelf uitgeven voor eigen rekening. Het goede nieuws is echter dat je bij directe verkoop al snel 50- 60% aan marge pakt. Bij verkoop via het CB (Centraal Boekhuis) waar de boekhandelskorting wordt verrekend is dat eerder 15 – 20%.

Het exacte bedrag dat je als winst of marge overhoudt bij het zelf uitgeven van je kookboek is echter van ontzettend veel factoren afhankelijk. Wil je daarover eens van gedachten wisselen? Of samen met mij het hele kostenplaatje voor jouw kookboek-to-be in kaart brengen en de verschillende verkoopopties bekijken? Boek dan een 1:1 Kookboek Kickstart Call.

Kookboek royalty's; hoeveel verdien je eigenlijk aan een kookboek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *