Meteen naar de inhoud
Home » blog » Mag je recepten van anderen in je kookboek publiceren?

Mag je recepten van anderen in je kookboek publiceren?

Zit er auteursrecht op recpeten? En mag je zomaar recepten van anderen in je kookboek publiceren? Het antwoord op deze vraag is ja én nee. In aflevering 8 van de KookboekAcademie podcast gaat het over het auteursrecht op recepten. De directe aanleiding daarvoor is uiteraard de mediarel rond Sonja Bakker. Meer weten over plagiaat en het auteursrecht op recepten?

Lees dan vooral de blog “Auteursrecht op een recept is als een stoel met 4 poten” van jurist Charlotte Meindersma. In deze blog legt zij hoe het zit met auteursrecht op een recept duidelijk uit in gewone Jip & Janneke taal.

Auteursrecht op recepten

Recepten zijn in principe niet beschermd door het auteursrecht, omdat een lijst met ingrediënten en instructies op zichzelf geen originele creatie vormt. Dat betekent dat je in principe het recept van iemand anders zou kunnen gebruiken in je eigen kookboek. Maar… het is belangrijk om te onthouden dat sommige recepten hun eigen auteursrechtelijk beschermde elementen kunnen bevatten, zoals foto’s, illustraties of de manier waarop het recept is geschreven.

Het is altijd beleefd om de auteur te crediteren en te vragen om toestemming voordat je zijn of haar recepten gebruikt in je eigen werk. Of op zijn minst te vermelden als inspiratiebron als je recept op iemand anders recept is gebaseerd.

Kortom, het is belangrijk om de bron van het recept te controleren en waar nodig toestemming te vragen of de juiste creditering te geven om eventuele juridische problemen te voorkomen.

Heb jij hier specifieke vragen over? Wil je hier graag een keer 1:1 met me over van gedachten wisselen? Overweeg dan een 1:1 Kookboek Kickstart Call.

Aflvering 8 van de KookboekAcademie Podcast luister je o.a. via Spotify:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *