Ga naar de inhoud
Home » blog » Wat kost het maken van een kookboek?

Wat kost het maken van een kookboek?

Hoeveel kost het om boeken te laten drukken? Of nog specifieker: Wat kostte het om jouw kookboek te laten drukken? (het antwoord op deze laatste vraag vind je trouwens in Van Keukenprins(es) tot Kookboekauteur) Deze vragen worden mij veelvuldig gesteld door andere foodies die erover denken zelf een kookboek uit te geven. Maar als je wilt weten wat het kost om een kookboek te maken, dan is de vraag naar wat het kost om een kookboek te laten drukken de verkeerde. Dat zou namelijk betekenen dat het opvragen van verschillende drukwerkoffertes je antwoord is. Of dat je deze rekentool van Pumbo in kunt vullen en daarmee het antwoord hebt. Maar er komt zoveel meer kijken bij het maken en in eigen beheer uitgeven van een fysiek kookboek.

Drukkosten van een kookboek

Het is sowieso interessant om je in de drukkosten van een kookboek op voorhand te verdiepen. Dit is namelijk een van de grootste kostenposten. Vooral sinds de papierprijzen flink zijn gestegen. De prijs hangt af van de oplage van het kookboek. Hoe meer exemplaren je drukt, hoe goedkoper de kosten per boek zullen zijn. Verder spelen ook het aantal pagina’s, hardcover of softcover, full colour of zwart/wit, het formaat en de papiersoort een rol bij de uiteindelijke drukkosten. Het heeft pas zin om offertes op te gaan vragen als je het antwoord op deze vragen weet.

Afhankelijk van deze factoren kunnen de drukkosten van een gemiddeld kookboek al snel tussen de 4 en 15 Euro per exemplaar kosten. En dan hebben we het alleen nog maar over off-set drukken. Bij POD (print on demand) liggen de stuksprijzen voor full colour boeken vele malen hogen. Zo hoog, dat het op dit moment in de Nederlandse markt niet interessant is om een kookboek via een POD platform uit te geven.

Andere kosten bij het zelf uitgeven van een kookboek

Redactie en vormgeving. Dit omvat het bewerken van het manuscript, het ontwerpen van een aansprekende cover en het opmaken van de binnenpagina’s. Afhankelijk van het aantal pagina’s en de complexiteit van het ontwerp, kan dit tussen de €1.000 en €5.000 kosten.

Foodfotografie. Een ander belangrijk aspect van een kookboek is de fotografie. Goede foto’s van de gerechten zijn essentieel om de lezer te laten watertanden en het boek aantrekkelijk te maken. Als je zelf geen professionele fotograaf bent, is het inhuren van een foodfotograaf een goede investering. De kosten hiervoor kunnen variëren van €500 tot €5.000.

Marketing & Promotie. Als je wilt dat je kookboek verkoopt, moet je ervoor zorgen dat mensen weten dat het bestaat. Marketing is daarom een belangrijk aspect van het uitgeven van een kookboek. Denk aan aandacht op sociale media en in andere online- en offline publicaties. Maar ook aan het organiseren van evenementen zoals een boeklancering, kookdemonstraties of boeksigneersessies. De kosten voor marketing zijn afhankelijk van hoeveel je wilt investeren in het promoten van je boek. Goed om te weten: ook bij een uitgever ben je vaak zelf verantwoordelijk voor de marketing van je kookboek en er is maar een beperkt budget voor beschikbaar.

Distributie. Je hebt verschillende opties voor de distributie van je kookboek. Zowel online via platforms als Bol.com en Amazon of offline via boekwinkels. Bij beide opties moet je rekening houden met de commissie die zij vragen per verkoop. 42% boekhandelskorting is de norm. Alles in eigen hand houden is de meest arbeidsintensieve optie maar je houdt er wel het meest aan over. Vergeet hierbij de kosten van verpakkingsmateriaal en de verzendkosten niet.

Een meer uitgewerkt kostenplaatje van wat het kost om een kookboek te maken lees je in Van Keukenprins(es) tot Kookboekauteur.

Conclusie over wat het kost om een kookboek te maken

Het uitgeven van een kookboek kan een kostbare onderneming zijn, maar het kan ook een lucratieve investering zijn als je het goed aanpakt. Met name als je een eigen kookboek ziet als een visitekaartje voor andere producten of diensten die je verkoopt. Een eigen kookboek – of dat nou in eigen beheer is of via een uitgever – is HET middel om jezelf als expert op een bepaald onderwerp te positioneren.

Het antwoord op de vraag welke kosten er komen kijken bij het maken van een kookboek is dus niet 1,2,3 te geven. In de KookboekAcademie podcast ga ik hier vaker op terugkomen. Heb jij specifieke vragen over dit onderwerp? Wil je hier graag een keer 1:1 met me over van gedachten wisselen? Overweeg dan een 1:1 Kookboek Kickstart Call.

Aflevering 5 van de KookboekAcademie podcast luister je o.a. via Spotify:

wat kost het maken van een kookboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *